Överallt på Färöarna betar det får, och i synnerhet i april när lammen föds är det inte svårt att förstå hur ögruppen fick sitt namn, Färöarna betyder Fåröarna på gammal dialekt. I oktober förs lammen och tackorna till särskilda inhägnader och de baggar som uppnått rätt vikt slaktas. Lammen och tackorna slaktas några månader senare när de vuxit till sig. Den som vill äta lammkött på traditionellt vis kan höra av sig till turistinformationen, det finns möjligheter att finna lokala restauranger som enbart serverar den traditionella maten. Varje region har värdshus där turisterna kan smaka torr grind, rastad fisk och skjerpkött samtidigt som de underhålls av färöiska musiker med dragspel och fiol. Dessa restauranger är öppna under turistsäsongen. En typisk meny kan bestå av soppa på rökt lax, lammribbs och rostad lunnefågel.
Den traditionella matlagningen
Valet av tidpunkt för fårslakten är ingen slump. Mellan maj och augusti är det för varmt för att fermentera kött. Efter åtta månader är processen klar. En del av köttet får hänga längre, detta kallas skjerpkött och används som pålägg på smörgåsar. Det torkade köttet kan också användas till rast-soppa. Allt inhemskt lammkött fermenteras, så om du vill sätta en lammbog i ugnen så är den fryst och importerad från Nya Zeeland eller Island. Många restauranger kan erbjuda en crossover-meny, som kombinerar det danska köket med det färöiska. Det danska smörrebrödet med remouladsås kan lätt förses med med färöiskt pålägg som rastad fisk, eller kött. På Koks är rostad lunnefågel en av de mest populära rätterna, men den finns bara på menyn då och då på grund av begränsad tillgång. Jakten på lunnefågel är fortfarande tillåten, däremot är det förbjudet att samla in deras ägg.