Det är inte alltid lätt att beställa vin på restauranger, speciellt när du inte har kunskap om de olika sorterna. Många gånger försöker sommelierna att sälja på dig de dyrare vinerna. Du behöver inte dessa viner för att få en bra upplevelse. Som tur är finns det några tips på vad du bör tänka på när det kommer till att beställa vin på restauranger:
- Var alltid trevlig mot personen som serverar vinet.
- Memorera namnen på importörer.
- Har restaurangen nyhetsbrev, prenumerera på detta.
Den som serverar ger ofta förslag på vilket vin som passar med den maten du beställer. Genom att lära dig lite om de olika vinerna, priserna, druvorna samt smakerna kan du själv avgöra ifall det vinet som rekommenderas är det rätta.
När du har memorerat informationen om vinerna kan du lättare känna igen de som erbjuds. Du kan ta en titt på vinlistan och direkt se vilka av dessa som håller hög kvalitet. Genom att fråga efter ett visst vin, till exempel vin som tillverkats med Riesling druva kan du imponera personalen, vilket kan leda till att de ger dig ännu bättre rekommendationer.
Skicka tillbaka vinet
En annan bra sak att känna till är när det är okej att skicka tillbaka vinet som serverats och inte. Det finns en tumregel som säger att du kan byta vinet, utan att få dåligt samvete, ifall det finns ett uppenbart fel på det. Ett av de vanligaste felen som kan uppstå är att det finns spår av TCA, eller trichloroanisol, från korken. TCA kan du upptäcka genom att lukta på vinet. Doften av det beskrivs ofta som blöt hund, fuktig källare, mjuk kartong och liknande. Skulle det helt enkelt lukta lite unket kan det innebära TCA.
Orsaken bakom TCA är vanligtvis en kork som är felaktig. Den kan ha möglat eller så kan det bero på en reaktion mellan korkens blekningsmedel och vinet. TCA kan även uppstå från att korken tillverkats av ett träd som haft ett förorenat ämne på sig.
Det finns dock andra anledningar som vin kan förstöras på, förutom TCA. Processen som sker från druvodlingen fram till ett vin är väldigt lång samt innehåller en rad olika moment. Någonstans under processen kan det därför uppstå problem. Några vanliga orsaker till att vinet smakar dåligt är:
- Värmepåverkan vilket gör att vinet blir rätt smaklöst. Det ökar även oxidationsrisken.
- Oxidation. Detta ger fruktigare viner en mer nötig karaktär.
- Kylpåverkan. Detta sänker vinets syrehalt vilket förändrar konsistensen.
De ovannämnda variablerna är bra anledningar till att välja att skicka tillbaka vinet på restaurangen. Vissa personer tycker att sommeliern ska lukta på vinkorken innan det serveras. Men eftersom detta inte händer särskilt ofta är det upp till dig att ta reda på ifall vinet är bra eller inte.