Pinakbet är något av nationalrätten på Filippinerna. Den har en mycket distinkt smak tack vare kryddpastan bagoong alamang. Denna typiska asiatiska tillsats består av torkade räkor som hackas till ett pulver och sedan fermenteras i tre veckor. Denna kryddblandning är ett måste på alla filippinska restauranger. Först sauteras vitlök och lök i olja, sedan tillförs färskt griskött. Köttet kokas i buljongen tills det är mört. Slutligen tillsätts kalabass, aubergine och squash.
Kare kare
Restaurangen Busog Pinoy i Stockholm har denna rätt på menyn. Huvudingrediensen är oxsvans som måste koka i två timmar. Men huvudperson i kare kare är faktiskt jordnötssmöret som tillsätts mot slutet. Grönsaker som okra, aubergine och haricots vertes ingår också i receptet. Den unika kryddblandningen kare kare-mix är tillsammans med jordnötssmöret det som ger kare kare dess söta, mustiga smak. Kilopriset på oxsvans ligger på 60 kronor, så det är en prisvärd rätt att tillaga. En bra avslutning på måltiden är ett filippinskt banankex som heter Maruya. Ett annat alternativ är halo-halo, en kall mjölkblandning som påminner om en milkshake. Den innehåller kokosmjölk, sötpotatis, jackfrukt och banan, samt en grön gelé som kallas sago.